Dette bør du sjekke i skattemeldingen

Akkurat som at vinteren er på hell, og varmen så smått begynner å nærme seg, er en av de sikreste vårtegnene at Skatteetaten begynner å sende ut skattemeldingene. Over det ganske land kan nordmenn logge seg inn og så fort som mulig se om de havner på pluss eller minus.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt

Tidligere, da det ble kalt selvangivelsen, var dette et komplisert dokument som inneholdt side opp og side ned av tabeller og tall, som kunne være forvirrende for de fleste. Heldigvis har Skatteetaten tatt grep, og de siste årene har skattemeldingen blitt enklere og enklere å forstå. Heldigvis er de i tillegg til å være tilpasningsdyktige også veldig gode på jobben sin med å passe på tallene dine.
Men det kan lønne seg å ikke bare se det siste tallet og enten bestille sydenferie, eller starte med å sjekke sparekontoen for midler. For det kan være at det har vært en glipp, og da kan det være greit å sjekke at alt er på stell.

Fradrag er en måte å redusere skatten du må betale, ved å trekke fra utgifter du har hatt i løpet av året. Det er mange forskjellige typer fradrag som kan hjelpe deg med å redusere skatten din, og det kan være lurt å være oppmerksom på dem når du går gjennom skattemeldingen.

Rentefradrag
Her kan du sammenligne de opplysningene du har fått i diverse årsoppgaver, for å være sikker på at alt stemmer.

Her kan du også bruke Skattetatens fradragsveileder.

Foreldrefradrag
Du har krav på foreldrefradrag om du har barn under 12 år i barnehage, skolefritidsordning eller hos dagmamma. Dette er informasjon som skal være ferdig utfylt i skattemeldingen, men det kan være lurt å ta en kikk for å sjekke at informasjonen er korrekt innført.

Reisefradrag
Hvis du har hatt utgifter til reise til og fra jobben, kan du ha rett til fradrag på disse utgiftene. Dette inkluderer blant annet utgifter til kollektivtransport eller bil, og kan være en betydelig besparelse på skatten din. Dette er spesielt aktuelt i år, da bunnfradraget er redusert fra 23.900 kroner til 14.000 kroner.

Fagforeningskontingent og yrkesfaglige utgifter
Hvis du er medlem av en fagforening eller har hatt utgifter til yrkesfaglige kurs eller seminarer, kan du ha rett til fradrag på disse utgiftene. Dette kan også inkludere utgifter til arbeidsklær og verktøy.

Gaver til veldedige organisasjoner
Hvis du har gitt gaver til veldedige organisasjoner i løpet av året, kan du ha rett til fradrag på disse utgiftene. Dette kan være alt fra pengegaver til donering av klær eller matvarer.

Pass opp for svindel

Svindelforsøk dukker mer og mer opp, og de som driver med det utvikler stadig nye og sleipe metoder for å få tak i pengene dine. Og det er spesielt i perioder hvor blant annet skattemeldingen dukker opp at de kan være aktive. Så her gjelder det å være ekstra årvåken på hvordan du blir kontaktet.

Husk at din bank aldri vil be deg om å oppgi innloggingsinformasjon eller BankID!

Om du mistenker at du har blitt utsatt for svindel er det eksepsjonelt viktig at du kontakter banken din så fort som mulig.

I SMSen eller eposten fra skatteetaten blir du bedt om å logge inn på deres nettside, om for eksempel du mottar en melding hvor du blir bedt om å trykke på en link, er denne ikke ekte.

Les mer om forskellige svindelmetoder her


Kontakt oss

Kontakt oss her, eller finn en rådgiver ved ditt kontor: