Her er noen av våre beste tips

Bruk våre tips til å få bedre kontroll og komme i gang med sparing 

Våre tips for en god og trygg økonomi

Nedbetal gjeld

Hvis du har kredittkortgjeld, forbrukslån og boliglån, må du prioritere nedbetalingen i riktig rekkefølge. Bli kvitt den dyreste gjelden først, som er gjeld med høyest rente. Jo raskere du blir kvitt høy gjeld, jo lavere blir rentekostnadene.

Les mer om hvordan du kan ta kontroll over egen økonomi her

Ha en bufferkonto

En bufferkonto er for uforutsette utgifter. Sett et mål om å ha en sum tilsvarende én til to måneders lønn på en konto, så har du penger hvis noe uventet skulle skje. Den enkleste måten å bygge en buffer på, er å spare jevnt og trutt. Sett opp faste overføringer fra lønnskontoen til en bufferkonto.

Les mer om ulike kontotyper her

Spar på sparekonto

Opprett en sparekonto og gi den et navn som beskriver hva den skal brukes til, for eksempel "Ferie/reise". Sett av en fast sum hver måned ved å opprette en fast overføring fra lønnskontoen din. Da har du alltid ekstra penger til å unne deg noe ekstra.

Les mer om sparekonto her

Spar til bolig

Det er dyrt å kjøpe bolig. For å lykkes med boligsparingen, er det viktig med gode sparevaner. Sett et mål om å spare en fast andel av inntekten hver måned, og sett opp fast sparing som overføres til en sparekonto samme tid hver måned. Hvis du er under 34 år og planlegger å kjøpe din første bolig, er Boligsparing for ungdom (BSU) en smart og risikofri spareform til bolig.

Les mer om BSU her

Spar i boligen din

Som pensjonist får du lavere inntekt. Hvis du klarer å bli gjeldfri før pensjonsalderen, unngår du en stor utgiftspost. Det kan være lurt å planlegge for dette tidlig.
Kanskje må du øke det månedlige terminbeløpet og redusere nedbetalingstiden på lånet ditt? Når du har funnet ut hvor mye du klarer å nedbetale, kan du kontakte banken din for å endre nedbetalingsplanen. Du kan også vurdere å flytte til en billigere bolig når du blir pensjonist, og på den måten bli kvitt gjeld.

Les mer om boliglån her

Spar i fond

Hvis du ønsker å spare langsiktig, kan det være lurt å vurdere fond som en investeringsmulighet. Fond kan gi deg høyere forventet avkastning, og ved å ha en langsiktig investeringshorisont kan du redusere risikoen for tap. Det anbefales at du har en investeringshorisont på minst fem år, men helst på ti år eller mer. Å spare regelmessig i fond kan være en god strategi for å spare til pensjon eller større innkjøp. Du kan velge å spare enkeltbeløp eller opprette en spareavtale med månedlige trekk.

Les mer om fonssparing her

Kontakt oss

Kontakt oss her, eller finn en rådgiver ved ditt kontor: