Ta kontroll over din personlige økonomi - tips og triks for å lykkes

Med økte boliglånsrenter og stigende priser på alt fra smør til strøm, kan det føles som om økonomien blir trangere og trangere. Men det er en løsning: lag et budsjett! Her er noen tips til hvordan du kan komme i gang med å lage ditt eget budsjett og få kontroll over økonomien din.

Synes du det er vanskelig å holde oversikten?

Bekymring kan være en tøff følelse å håndtere, spesielt når det kommer til økonomi. Men det er en løsning som kan hjelpe deg med å lindre disse bekymringene: kontroll. Å ha kontroll over økonomien din kan redusere bekymringene dine og gi deg mer trygghet i hverdagen.

Et budsjett er et flott verktøy for å oppnå denne kontrollen. Ved å lage et budsjett får du en tydelig oversikt over hvor pengene dine går hver måned. Du kan se hva du bruker mest penger på, og finne områder der du kan redusere kostnadene. Dette kan igjen hjelpe deg med å prioritere bort unødvendige utgifter og fokusere på det som er viktig.

Med et budsjett kan du også planlegge bedre. Du kan for eksempel forutse større utgifter som ferier, bursdager eller høytider, og sette av penger til dette på forhånd. Dette kan hjelpe deg med å unngå å bruke mer penger enn du har råd til, og dermed redusere stress og bekymring.

En annen fordel med et budsjett er at du kan identifisere sparemuligheter. Når du ser hvor pengene dine går hver måned, kan du finne ut områder der du kan kutte kostnadene og spare mer penger. Dette kan gi deg en større følelse av kontroll over økonomien din og redusere bekymringene dine.

Kort sagt, et budsjett kan hjelpe deg med å få kontroll over økonomien din og dermed redusere bekymringene dine. Ved å ha en tydelig oversikt over inntektene og utgiftene dine, kan du planlegge bedre og finne sparemuligheter. Dette kan gi deg en større trygghet og ro i hverdagen.

Tre enkle steg for å få kontroll over egen økonomi

Steg 1: Få oversikt

Se gjennom forrige måned med bankutskrifter for å finne ut hvor mye penger du har tjent og brukt. Kategoriser utgiftene dine som faste, delvis faste eller variable.

Steg 2: Kutt utgifter

Finn ut hva du kan kutte ned på, som unødvendige abonnement eller for mye penger brukt på mat og klær. Bestem deg for hvor mye penger du vil bruke på hver kategori hver måned.

Steg 3: Spar penger

Vurder å spare noen kroner ved å erstatte utgifter med automatisk sparing. Hold deg til budsjettet ditt, og juster det etter behov.

Det er smart å planlegge for fremtiden:

Samboerkontakt

Med en samboerkontrakt får dere:

 • Bestemme hvilke utgifter som skal deles
 • Beregne nåværende eierandeler og justere ved behov
 • Få oversikt over egne og felles eiendeler
 • Få ryddige betingelser ved brudd

Fremtidsfullmakt

En fremtidsfullmakt gir deg en rekke fordeler:

 • Velg hvem som skal ivareta dine interesser
 • Personlig eller gjensidig fremtidsfullmakt
 • Bestem hva fullmektigene skal kunne gjøre
 • Formidle dine personlige ønsker

Digitalt testament

Et digitalt testament gir deg en rekke fordeler:

 • Full oversikt over din arvesituasjon
 • Registrering av forskudd på arv
 • Kontroll på hva som skal skje med ditt digitale innhold
 • SIkker oppbevaring digitalt

Kontakt oss

Kontakt oss her, eller finn en rådgiver ved ditt kontor: